Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Mierea cu polen si laptisor de matca de la Apidava
0Astazi, in seria noastra de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA, ne-am gandit sa vorbim despre polen, mai exact despre mierea cu polen de la Apidava, pentru ca, asa cum stiti prea bine deja, mierea este si un excelent conservant si este ideala pentru conservarea polenului. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca mierea cu polen are un gusta tare bun! Trebuie sa spunem, inainte de toate, ca polenul reprezinta sursa principala de hrana a stupului. Extrem de bogat in proteine, vitamine, minerale si micronutrienti, el asigura vigoarea si sanatatea familiei de albine, calitatea laptisorului de matca, puterea si fertilitatea trantorilor si dezvoltarea larvelor. Este, de fapt, o pulbere fina pe care albinele o culeg de pe staminele florilor pentru a o amesteca cu miere, nectar si cu secretii proprii, formand acele granule colorate pe care le stim cu totii. Munca albinelor pentru a obtine aceste granule este imensa. Pentru formarea unei singure granule, o albina trebuie sa viziteze peste 300 de flori, iar compozitia si proprietatile minusculei granule de polen, pe care harnica albina o ofera stupului, respectiv apicultorului, depind de plantele asupra carora aceasta s-a oprit in lunga ei cautare.
Dar bogatia fantastica de substante active ale polenului, la fel precum si gustul sau nu se mai regasesc la fel in forma lui uscata. Iar polenul crud nu-si va pastra proprietatile decat daca este congelat sau inglobat in miere, acest produs de baza al stupului, el insusi cu proprietati fantastice, inclusiv aceea de a reusi sa conserve perfect polenul si nu numai. Astfel, ingloband polenul crud in miere, putem obtine un produs stabil, care nu-si pierde proprietatile si care vine sa ne aduca un plus de sanatate prin actiunea sinergica a substantelor active prezente pe de o parte in polenul crud si pe de alta in miere. Iar daca atat mierea, cat si polenul au fost selectate cu grija, rezultatul este cu adevarat unul fantastic!
Polenul este un excelent afrodisiac, antialergic si anabolizant – ajutand la construirea noilor celule, antiaterosclerotic – imbunatatind circulatia sanguina si ajutand la regenerarea celulelor endoteliului arterial, el revigoreaza functiile ficatului, contribuie la reducerea colesterolului rau si a trigliceridelor, este un foarte puternic hepato-protector şi hepato-trofic, indicat de la simpla steatoză la hepatite, de mare folos fiind si ca adjuvant în chimio-terapie şi radioterapie. El este, de asemenea, un puternic antiparazitar, antibacterian si antibiotic, combate bronsitele, tusea si gripa, are efect antiinflamator, antioxidant, biostimulator, dietetic, ne ajuta, dupa cum spuneam, sa scadem nivelul colesterolului sanguin, imbunatateste producerea de hemoglobina si de hematii, stimuleaza functionarea muschilor, inclusiv a celor netezi, prezenti in organele interne, si sustine mai ales muschiul cardiac, are un efect benefic si asupra pielii si joaca un rol important in echilibrarea functionarii intregului aparat digestiv, fiind si un excelent probiotic natural, cu un important conţinut în lactobacili şi bifidobacterii, a căror provenienţă se află în stomacul albinelor. Polenul crud poate reface flora intestinala, iar prezenţa lactobacililor naturali din polen realizează şi o inhibiţie directă asupra germenilor patogeni din tubul digestiv. Dar el are, de asemenea, un efect antidepresiv, fiind util pentru reducerea efectelor stresului prelungit, a oboselii cronice si joaca si un rol important in sustinerea intregii activitati neuronale si cerebrale, fiind util in activitatea intelectuală intensă. In egala masura, polenul joaca un rol important in profilaxia osteoporozei, prevenind resorbtia osoasa si sustinand producerea de vitamina D si absorbtia si utilizarea calciului si fosforului.
Considerat un aliment complet, polenul contine, practic, toate elementele chimice constituente ale corpului omensc, printre care si o gama larga de vitamine, atat liposolubile – A, D, E, F –, cat si hidrosolubile – C, P, B1, B2, B3, B5, B6, B8. Iar dintre acestea unele se gasesc in cantitati atat de mari, incat 30 de grame de polen crud pot asigura doza zilnica necesara. Si, evident, nu lipsesc nici macroelemente minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu sau fosfor, si nici microelemente esentiale, precum cupru, fier, mangan, sulf, seleniu, zinc, siliciu, bor, nichel, crom, iod sau molibden. Iar polenul crud este, in egala masura, deosebit de bogat si in proteine, respectiv in aminoacizi. De asemenea, gasim peste o suta de enzime, dar si nenumarate co-enzime si pro-enzime esentiale pentru corecta desfasurare a miilor de reactii chimice ce se desfasoara in organismul nostru. Deosebit de important este si continutul extrem de bogat in flavonoide, substante cu functii deosebit de importante pentru organismul nostru. Astfel, 30 de grame de polen crud au un efect antioxidativ mult mai puternic decat un kilogram de broccoli! Iar sistemul imunitar este si el mult intarit.
Din pacate, continua sa se faca o regretabila confuzie intre pulberea de polen purtata de vant si granulele de polen procesate de albine. Daca acea pulbere de polen purtata de vant reprezinta una dintre principalele cauze a multor forme de alergii, granulele de polen oferite de albine nu produc aproape niciodata vreo forma de alergie, caci ele contin si o serie de compusi antialergici produsi de albine, iar pulberea de polen, ea insasi, este prezenta aici intr-o forma procesata de aceste fapturi minunate, albinele, pierzandu-si astfel valentele alergenice.
Manipularea polenului crud este insa dificila, din cauza faptului ca el trebuie in mod obligatoriu congelat pentru a nu-si pierde proprietatile. Si, chiar daca il cumparam congelat, nu ai cum sa nu te intrebi daca pe lungul drum parcurs de la apicultor pana la noi el a fost intr-adevar pastrat in permanenta in stare congelata pe tot lantul de distributie. Si acest lucru este cu atat mai greu de verificat cu cat polenul, in lipsa congelarii, nu-si schimba aspectul, dar isi pierde treptat, la nivel de zile, proprietatile. Este unul dintre motivele pentru care expertii in produse apicole au apelat la un alt procedeu de conservare a polenului crud, si anume la inglobarea acestuia, imediat dupa recoltare, in miere. Deoarece s-a dovedit ca mierea are capacitatea de a conserva perfect toate proprietatile de-a dreptul miraculoase ale polenului crud. Mai mult decat atat, mierea are si o actiune sinergetica, ce conduce la completarea si amplificarea actiunii benefice a polenului crud. Astfel, prin inglobarea polenului crud in miere, se realizeaza atat conservarea proprietatilor polenului, cat si obtinerea unui nou produs cu mult mai eficient atat fata de polen, cat si fata de miere. Evident, este important ca amestecul sa se realizeze imediat dupa recoltarea polenului, precum este deosebit de important modul in care este selectat pe de o parte un polen de calitate, dar si o miere adevarata. Iar garantia pentru aceasta grija si responsabilitate fata de consumator nu ne-o poate da decat seriozitatea producatorului. Astfel, apeland la mierea cu polen de la Apidava, putem fi siguri de calitatea de exceptie atat a polenului, cat si a mierii si in acelasi timp de faptul ca acestea sunt amestecate in proportiile optime pentru obtinerea efectului scontat.
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Din Cetatea Albinelor APIDAVA! Concursul se desfasoara pa pagina de Facebook Cecilia Caragea. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul “Mierea cu polen si cu laptisor de matca de la Apidava“. Peste trei zile de la prezenta postare, in 26 septembrie 2018, vom extrage la sorti cei cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi cate un borcan cu acest Cocktail Regal de la Apidava. Sanatate si va asteptam in continuare alaturi de noi la seria de emisiuni Din Cetatea Albinelor APIDAVA.