Despre mierea romaneasca
0Cu sustinerea companiei Apidava, discutam cu specialisti in alimentatie si in nutritie, cu specialisti in apifitoterapie, care ne pot explica in detaliu care sunt efectele mierii si ale produselor apicole in general si cat de benefice sunt acestea pentru organismul uman. Am stat de vorba cu doamna Alina Varadi, consultant in nutritie, care ne-a vorbit despre proprietatile de exceptie ale mierii romanesti, ale mierii obtinute de apicultorii romani din flora locala.
Alina Varadi, consultant nutritie: Sorturile de miere din Romania pe care noi le avem si care, intr-adevar, sunt cu beneficii uriase… As putea sa spun ca mierea din Romania este una dintre cele mai bune calitativ! De ce? Pentru ca, intr-adevar, albina a vazut campul de flori, asta este primul lucru. Doi la mana: vorbeam de mierea consumata seara! Cea mai recomandata ar fi mierea de tei! De ce? Pentru ca este un foarte bun calmant! Te ajuta sa te relaxezi si sa dormi. Te ajuta sa iti opresti sa iti mai lasi mintea sa gandeasca. Pe urma, trebuie sa stiti ca toate sorturile de miere… cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat sunt mai bogate in minerale. Asta este diferenta intre una si cealalta, dar conteaza si beneficiul cu care vine, din ce floare provine. Bem un ceai de tei sa ne relaxam, bem o lingurita de miere cu apa, ca sa putem dormi bine. Am intalnit foarte multe persoane care se legau de povestea „cristalizata“ sau „necristalizata“ sau, daca o vedeau cristalizata, ziceau ca are zahar! Sunt sorturi de miere care fac o cristalizare foarte mare, ai impresia ca-i granula de zahar in interior, si sunt sorturi de miere care se cristalizeaza foarte fin, cum ar fi mierea de rapita… in timp ce alte sorturi de miere sunt cu o cristalizare foarte mare. La cristalizarea mare, eu personal prefer mierea cristalizata, pentru ca este o miere vie, are continut enzimatic, este neincalzita…. decat o miere care stiu clar ca trebuie sa cristalizeze si are continut mare de glucoza, cum ar fi mierea de iarba neagra, cum ar fi teiul, poliflora de munte… Astea toate ar trebui sa fie cristalizate! Singurele sorturi de miere care nu au o predispozitie spre cristalizare, mai ales daca sunt curate, sunt mierea de salcam sau de castan. Astea nu vor cristaliza atat de rapid si, chiar daca cristalizeaza, cristalizeaza in timp. Restul sorturilor ar trebui sa fie cristalizate. O miere cristalizata nu indica ca este plina de zahar, nu asta este indiciul. Ca persoana care merge sa cumparati o miere de la raft, de exemplu, si o vedeti ca este jumatate cristalizata, jumatate necristalizata, nu este un indiciu ca este zahar in interior. S-ar putea sa fie o miere care chiar a vazut campul de flori si care sa fie superbuna!