Ritmicitatea meselor este esentiala
0Cu sprijinul companiei Apidava din Blaj, discutam cu specialisti in alimentatie si in nutritie, cu specialisti si practicieni care ne pot explica de ce sunt produsele apicole atat de sanatoase pentru oameni. Am stat de vorba cu doamna Alina Varadi, consultant in nutritie, care ne-a vorbit despre importanta pastrarii unui anumit ritm al meselor, despre importanta evitarii gustarilor intre mese, precum si despre produsele apicole, aceste superalimente pe care le putem consuma la orice masa a zilei.
Alina Varadi, consultant nutritie: A manca din cinci in cinci minute inseamna, ca sa va dau o comparatie, ca si cum v-as pune pe dumneavoastra sa munciti 24 de ore fara sa va opriti. Fara sa mergeti la toaleta, fara sa beti un pahar cu apa, fara sa…, fara sa… Corpul uman este mult mai predispus sa nu consume si rezista mai mult sa nu consume, la post, asa-zisul post, decat sa-i dati in exces. I-ati dat in exces, nu face fata! La fel, in momentul in care noi incepem sa consumam, corpului trebuie sa-i dam pauze si o regula sfanta este: Nu mancam intre mese! Putem sa avem trei mese pe zi si doua ajutatoare, la nevoie. De aceea, masa principala este dimineata, a doua este la amiaza si a treia este pana la ora opt seara. Apicolele pot sa fie consumate la toate mesele! De ce? Un desert, de exemplu, la masa de amiaza, daca va doriti un desert, mierea este binevenita. Plus ca ne ajuta la digestie! La masa de amiaza, de obicei, noi incercam in dieta noastra sa avem nutirentii de care avem nevoie pentru ca este o masa principala, care ne ofera puterea de a hrani tot ceea ce inseamna corpul uman. Asta inseamna ca trebuie sa avem toti nutrientii! Si aici este masa la care putem sa consumam alimente care au un timp de digestie mai mare. Si incepem de la leguminoase, cereale integrale, fructe, legume, zarzavaturi… Dar nu le consumati toate impreuna! Si fructele intotdeauna inainte de masa! De ce? Pentru ca fructele se digera in timp mult mai scurt. Daca le mancam la finalul mesei, automat va fi o transformare in compost. De ce? Pentru ca timpul lor de digestie este mult mai scurt decat daca mancati un ciolan, de exemplu, da? Ati mancat ciolanul, aveti nevoie de opt ore sa-l digerati! Daca eu dupa trei minute incep sa mananc chipsuri si dupa o ora mananc sticksuri si dupa alta ora mananc nu stiu ce, nu il mai las pe asta sa se digere. Il tot indes cu altceva si corpul nu are timp sa faca digestia. Deci nu e buna nici foametea incontinuu, nu e bun nici excesul. Ar trebui sa existe un echilibru, sa mancam de toate echilibrat, si nu exgerat. Si, atunci,, la masa de amiaza se pot manca alimentele „grele“ la digerat. Trebuie bauta apa inainte cu o jumatate de ora si trebuie mancat doar cat are organismul nevoie. Nu mai exagerati sa mancati pana simtiti ca nu mai puteti! Cineva zicea o vorba asa de frumoasa: Cand va ridicati de la masa, sa nu simtiti ca sunteti satui, sa simtit ca ati mai manca! Acela este punctul in care ar trebui sa va opriti!