In Arena – Bere cu miere Apidava
1Cecilia Caragea: Stim ca sunteti curiosi sa vedeti cu ce produse noi va puteti rasfata la Sarbatoarea Mierii de la Blaj, asa ca o intrebam pe doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava, cu ce produse noi ne va astepta la cel mai mare targ apicol de la Blaj!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Sigur ca o sa avem o gama extinsa de dulciuri pentru copii, mai deosebite! Cel mai interesant produs va fel cel dedicat barbatilor, si anume bere cu miere. Aceasta va fi noutatea de anul acesta, nu doar la Targul Mierii de la Blaj, ci noutatea pe piata din Romania: o bere artizanala cu miere!
Cecilia Caragea: Bere cu miere? De unde aceasta idee?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: In primul rand, trebuie sa mentionez ca berea cu miere nu este o miere dulce – aceasta este prima intrebare care mi se pune! Este fermentata, in timpul procesului se adauga miere, iar mierea se evapora prin fermentare. Gustul de dulce nu ramane, doar tentele florale din miere! Berea este amaruie. Si avem o bere blonda si o bere bruna. Este nefiltrata si nepasteurizata si se incadreaza in gama berilor Craft Beer, cum se spune acum, care sunt foarte cautate de degustatorii de bere.
Cecilia Caragea: Si dumneavoatra produceti aceasta bere cu miere aici, la Blaj?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, intr-adevar, aveam un sediu vechi, de unde ne-am mutat si unde aveam posibilitatea sa izolam. Pentru ca berea, toata lumea stie, trebuie produsa la rece. Trebuie sa stea in tancurile de bere o perioada indelungata, intre doua si trei luni si, de multe ori, sarjele respective, calitatea lor depinde si de a tine temperatura constanta. Am achizitionat acum cativa ani o linie artizanala de la o pensiune micuta din Austria, fiindca ne-am dorit foarte mult sa aducem produse noi, pe care le-am testat in alte tari. Exista bere cu miere in Polonia, in Belgia si in alte tari si ne-a placut foarte mult noua, in primul rand.
Cecilia Caragea: Asadar, e un vis mai vechi acesta de a face bere cu miere!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, de aproape 5-6 ani ne-am dorit sa aducem produsul in piata. Abia de un an am facut teste contolate, repetate cu retetar. Acum, in ultimele sase luni, am definitivat si toate autorizatiile necesare productiei si punerii pe piata.
Cecilia Caragea: Si noi de unde vom putea cumpara aceasta bere cu miere?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Produsul l-am lansat, de fapt, la 1 decembrie, la Alba Iulia. Acolo a fost primul loc unde romanii au putut degusta si, incepand din acel moment, am reusit sa livram la cateva magazine de specialitate cu beri artizanale… din Bucuresti, in principal. La Targul Mierii se va gasi atat la draft, cat si ambalata la sticla de 33 de ml si, cu siguranta, pe toata perioada estivala, vom participa la targuri cu mancare si cu bere. Asa, pe gustul degustatorilor… sunt foarte multe festivaluri pentru bere.
Cecilia Caragea: Da! Si sunt toate acele festivaluri de mancare, Street Food, unde te duci…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact, acolo vor fi locatiile unde ne vom adresa, in primul rand consumatorilor. Si vom incepe de la targurile care vor avea loc anul acesta la Sibiu, Sibiu fiind capitala culinara anul acesta si avand foarte multe evenimente de acest gen. Dar vom fi prezenti si la Cluj, si la Bucuresti!
Cecilia Caragea: Asadar, in prima faza, aceasta bere cu miere se va gasi la tot felul de targuri, iar apoi si in magazine, magazinele care sunt dedicate iubitorilor de bere, de bere artizanala…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact!
Cecilia Caragea: Si cat costa aceasta bere?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: In general, preturile la sticla vor fi intre 10 si 12 lei, sunt similare cu berile artizanale, dar ideea e sa o bei la draft! Toate berile nepasteurizate si nefiltrate sunt mai bune la draft!
Cecilia Caragea: Asadar, cei care vin la Sarbatoarea Mierii de la Blaj vor avea o surpriza placuta, noua, incredibila aproape!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, va fi prima data cand apicultorii vor gusta acest produs! Speram sa le placa si sa fie macar curiosi sa incerce produsul in sine si speram, de ce nu, in viitor sa vedem ca mai multi apicultori vor face propria bere acasa. Acolo unde au, poate, o casuta cu vanzare de produse apicole, pot sa aiba si bere artizanale cu miere!
Cecilia Caragea: Iata cum, de la miere, de la un business cu miere, sa spunem, poti sa te extinzi si sa faci si alte produse, care mai de care mai interesante, mai delicioase, mai sanatoase… Important este ca poti sa te extinzi daca ai idei, perseverenta, forta de munca!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da. Si trebuie, in primul rand, sa fii deschis, sa fii deschis tot timpul, sa urmaresti si ce produse se fac si in alte tari, fiindca in Romania inca exista o mare nevoie de produse noi pe baza de ingrediente apicole!
Cecilia Caragea: Asa cum bine spuneati, ca sa mergi inainte si sa te dezvolti, trebuie sa fii deschis la noi idei, la noi experiente, sa nu te plafonezi! Noi va multumim tare mult si, cu siguranta, de abia asteptam sa gustam aceasta bere cu miere la Sarbatoarea Mierii de la Blaj!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Va asteptam in 22-24 martie in centrul orasului Blaj, in Piata 1848!
Cecilia Caragea: Va multumim tare mult!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Va multumim si noi!
Berea cu miere, un deliciu dulce-amarui.