• Prima pagina
  • Emisiuni
  • In Arena
  • Comanda prezentare video
  • Despre noi
  • Aboneza-te la newsletter!
  • Contact
  • 0722 77 40 46

ACC Media ChannelACC Media Channel

  • Dialoguri pentru sanatate
  • Academia de Ayurveda
  • Din cetatea albinelor APIDAVA
  • Strategia mea de sanatate
  • Arena Invingatorilor
  • Invitatie in Arena

Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Traditii si obiceiuri de sarbatoarea Schimbarii la Fata

0
  • de ACC Media Channel
  • in Emisiuni · Din cetatea albinelor APIDAVA
  • — 6 Aug, 2018

Dragii nostri, asa cum stiti, brandul romanesc Apidava respecta traditia si valorile noastre romanesti! Si, de aceea, in seria noastra de emisiuni online Din Cetatea Albinelor Apidava ne reamintim impreuna de toate aceste obiceiuri atat de frumoase si de pline de semnificatie pe care le avem din mosi-stramosi, asupra carora merita sa meditam si din care avem ce invata! Sa fim mai buni, sa evoluam, sa ne cizelam!

Ne plac traditiile noastre atat de frumoase, ne bucuram de sarbatorile noastre romanesti, le respectam si… merita sa multumim brandurilor care ne reamintesc de toate acestea si care ne si ofera produse traditionale care ne pot face cunoscuti si apreciati peste tot in lume, asa cum este si mierea romaneasca, mierea Apidava, mierea cea buna din inima Transilvaniei!

Iar astazi ne amintim impreuna de Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Mantuitorului Nostru Iisus Hristos, de obiceiurile si semnificatiile acestei sarbatori.

TRADITII

In 6 august, pentru crestinii ortodocsi si catolici este Sarbatoarea Schimbarii la Fata, este sarbatoarea care marcheaza momentul in care apostolii Mantuitorului s-au convins ca Acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu. Iar semnificatia acestei sarbatori este posibilitatea transfigurarii omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta.

Se spune ca Iisus si trei dintre ucenicii Sai apropiati (Petru, Iacob si Ioan) au urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Aici au auzit un glas care le-a spus: “Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L!” Chipul Mantuitorului s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. In aceasta lumina, apostolii l-au vazut pe Iisus stand de vorba despre cele ce urmeaza sa se intample, cu Moise si cu Ilie.

Cei trei apostoli devin astfel martorii uneia dintre cele mai de neinteles minuni. Sfintele Evanghelii descriu diferit ceea ce s-a petrecut pe Muntele Tabor. Luca spune ca, in timp ce Iisus Hristos se ruga, “chipul fetei Sale s-a facut altul si imbracamintea Lui – alba stralucind”, in timp ce Matei insista asupra transfigurarii chipului Mantuitorului – “si a stralucit fata Lui ca soarele”.

Potrivit Evangheliei dupa Luca, cei trei apostoli, supusi neputintelor omenesti, au fost rapiti de somn. Trezindu-se, L-au vazut pe Iisus stand de vorba cu doi barbati. Ucenicii i-au vazut langa Mantuitorul Hristos pe Moise, vazatorul de Dumnezeu, cel care a primit Tablele Legii pe Muntele Sinai, si pe Ilie, cel mai mare profet al Vechiului Testament. Sfantul Evanghelist Luca marturiseste ca ambii vorbeau cu Iisus despre evenimentele care urmau sa se petreaca la Ierusalim. Chipul omenesc al Mantuitorului Hristos a fost iluminat de catre dumnezeirea supradivina a Cuvantului lui Dumnezeu, dupa cum afirma Sfantul Ioan Damaschinul, ca o prefigurare a trupului dumnezeiesc al lui Iisus Hristos, asa cum va arata dupa indurarea Patimilor, anticipand, astfel, Invierea si biruinta asupra mortii. In acelasi timp, transfigurarea de pe muntele sfant este dovada capacitatii de schimbare a firii omenesti prin actiunea harului divin.

In satele romanesti inca se mai pastreaza o serie intreaga de obiceiuri, datini si traditii legate de aceasta sarbatoare, care mai este numita in popor si Obrejenia. Denumirea de Obrejenie vine din slavona, obrejenie insemnand “transformare, schimbare”. Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile cand cerurile se deschid, iar cei alesi de Dumnezeu pot vedea Portile Raiului. Cei care nu tin aceasta sarbatoare se spune ca vor fi uscati si galbejiti ca florile, care, de acum, incep sa se vestejeasca. Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta zi, vor avea o nastere usoara, iar copiii ce ii vor naste vor fi sanatosi. Fetele nu-i bine sa se spele in aceasta zi, pentru ca nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba.

In aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarele Probrejenii. Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima sigur vor fi vindecati. In aceasta perioada se sfintesc gradinile si recoltele. Credinciosii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvantate de preot si impartite celor saraci. De asemenea, cei vii nu trebuie sa-i uite nici pe cei trecuti dincolo, ci sa faca pomana in amintirea si pentru sufletul acestora.
Din 6 august, toamna incepe sa-si intre, treptat, treptat, in drepturi. De acum inainte, se spune ca iarba nu mai creste, pasarile se pregatesc sa plece spre tarile calde, frunzele copacilor incep sa rugineasca… Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este insorita si placuta, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. In schimb, daca ploua, toamna va fi una mohorata. In popor se spune ca, daca in Postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.

Este bine ca, pana la aceasta data, taranii sa termine de cosit si de adunat fanul, pentru ca, de acum incolo, iarba si florile doar imbatranesc, diminuand calitatea fanului. Toate aceste traditii erau luate in considerare de agricultori si de apicultori, pentru ca erau lucruri dupa care ei se ghidau in activitatea lor. Mai mult, in aceasta zi, se spune ca se culeg si ultimele plante de leac. In plus, se spune ca, dupa aceasta zi, nu e bine nici sa te mai scalzi in apele repezi de munte, caci apele se racesc, cerbii vin si le spurca si pot sa apara riscuri de imbolnavire… Tot de acum se spune ca nu mai este bine sa dormi afara. “Numa` atata-i vara, vara/ Pana-i patu` mandrii-afara/ Daca mandra patu-si muta/ Poti sa stii, vara-i trecuta…” – asa spune un cantec popular. Nu inseamna ca dupa sarbatoarea Schimbarii la Fata nu va mai fi cald. Vara continua, e chiar posibil sa mai fie zile caniculare, dar, incet-incet, toamna va incepe sa-si faca simtita. Acestea au fost doar cateva din frumoasele obiceiuri legate de aceasta sarbatoare. Noi va invitam sa urmariti mai departe seria de emisiuni Din Cetatea Albinelor Apidava, pentru a afla mai multe despre toate aceste traditii atat de frumoase, despre sarbatorile noastre romanesti, despre toate aceste datini pe care bunicii nostri, agricultori si apicultori, crescatori de animale, le luau in considerare si se ghidau dupa ele.

CONCURS

Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la traditionalul nostru concurs. Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un borcan de miere poliflora Roua Florilor de la Apidava. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru! La prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul “Respect traditia, precum brandul romanesc Apidava!” si peste trei zile de la prezenta postare (in 9 august 2018) ii vom extrage la sorti pe cei cinci castigatori. Noi va invitam sa respectati traditiile, sa meditati asupra lor si sa traiti sanatos, cu Apidava!

Share

Tags: ACC Media ChannelalbineapicoleApidavabranduri romanestiCecilia CarageamiereSchimbarea la Fatatraditii

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Previous story In Arena – Degustare de vin și cultură Vinum & Carmina, la The President Pool & Lounge
  • Next story Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru zile caniculare
  • Seria de emisiuni online DIN CETATEA ALBINELOR APIDAVA este dedicata produselor stupului si binefacerilor acestora. Vorbim tot despre sanatate, dar de aceasta data de remediile apiterapeutice strans legate de istoria si traditiile noastre... Dava este un vechi cuvant dacic, care inseamna cetate, asezare, localitate, iar Apidava inseamna firesc... Cetatea Albinelor. Dacii era recunoscuti pentru cresterea albinelor si pentru apicolele de calitate! Iar traditia este continuata si astazi! Compania Apidava promoveaza produsele apicole de calitate, din Podisul Transilvaniei, produse pe care a ajuns sa le exporte tari precum Germania, Franta, Italia, Japonia, China si cate si mai cate. Dar si noi trebuie sa redescoperim binefacerile mierii si ale altor apicole pentru sanatate, dar si pentru frumusete! In aceasta serie de emisiuni online vorbim despre diferitele sortimente de miere, despre dulciuri sanatoase, despre cosmetice cu miere, despre retete delicioase, despre cum putem fi mai sanatosi si mai frumosi cu apicole de calitate! Dar si despre ce am putea invata de la albine, din modul lor de organizare si functionare, pentru ca stupul e o adevarata Cetate a Albinelor... Va invitam asadar sa descoperiti CETATEA ALBINELOR APIDAVA!
  • Aboneaza-te la newsletter

  • Cautare

  • Cele mai noi

    • Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru infectii urinare
    • In Arena – Despre comportamentul albinelor, la Sarbatoarea Mierii Blaj
    • In Arena – Sfaturi pentru apicultori la Sarbatoarea Mierii Blaj
    • Rezerva cele mai frumoase vacante pentru 2019 la Targul de Turism al Romaniei
    • Academia de Ayurveda – Cum ne ferim de raceala si gripa
  • Cecilia Caragea

Confidentialitatea datelor
© COPYRIGHT ARENA COMMUNICATIONS

Acest site foloseste cookies. Prin utilizarea acestui site acceptați utilizarea cookie-urilor. Informatii aici.