Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Mierea de migdal de la Apidava
0Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Mierea de migdal de la Apidava
Proiect susținut de APIDAVA.
Realizator: Cecilia Caragea.
In Cetatea Albinelor APIDAVA exista si o serie intreaga de specialitati de miere. Astazi, ne-am gandit sa va prezentam mierea de migdal!
Mierea de migdal este o miere rara, din cauza ca florile de migdal infloresc timpuriu, in timp ce albinele inca nu sunt prea active. De altfel, denumirea ebraica a migdalului inseamna „cel care se trezeste”, cu sensul biblic de „darul lui Dumnezeu”, Biblia vorbind despre frumoasele lui flori albe, despre trezirea migdalului la viata. Dar mierea de migdal este atat de rara si din cauza faptului ca aceste flori minunate le asigura albinelor doar o productivitate scazuta, o productivitate slaba, compensata insa de calitatile remarcabile ale acestui tip de miere, care, din punct de vedere terapeutic, se remarca prin continutul de substante nutritive, de enzime digestive, aceasta miere de exceptie reprezentand un suport excelent pentru o buna digestie. In plus, ea este bogata in antioxidanti si reprezinta o sursa naturala de energie pentru intregul organism.
Migdalul, provenind din muntii Asiei Centrale si de Vest, era cultivat inca de acum cateva milenii, iar de peste 2-3000 de ani este cultivat in Grecia, Spania si Israel. In ultimul timp, il gasim in tot mai multe regiuni ale lumii, delicioasele migdale fiind considerate, multa vreme, un semn al bunastarii si al sanatatii. Romanii chiar aveau obiceiul de a arunca pumni de migdale peste tinerii casatoriti, ca un semn al bunastarii. Si vechii greci erau convinsi de proprietatile stimulatoare ale migdalelor, astfel ca, la nuntile lor, tinerele perechi primeau obligatoriu si preparate din migdale. In Maroc, si astazi se pun obligatoriu migdale in meniurile de nunta, iar in India tanarul care cere mana viitoarei sale logodnice ii ofera si un frumos cadou constand dintr-un pachetel cu migdale. Nu este mai putin interesant faptul ca practicienii medicinei stravechi indiene, medicina ayurvedica, considerau ca migdalele pot creste longevitatea si pot creste capacitatea si abilitatea intelectuala. In timpul lui Iacob, migdalele erau socotite „cele mai bune fructe ale pamantului”. Migdalul este, de altfel, primul copac care înfloreşte in Tara Sfanta, deja din luna ianuarie, reprezentand un semn al vietii reinnoite si al redesteptarii naturii. In secolul al Xl-lea, migdalul figura in lista speciilor cultivate in gradinile medicinale ale lui Carol cel Mare, iar ele ajungand sa fie nelipsite din bucataria medievala, pastrandu-se chiar inventare care atesta cantitatile impresionante de migdale cumparate in secolele Evului Mediu de catre regii si reginele Frantei.
Si nu putem uita nici minunata legenda romantica din mitologia greaca, ce ne povesteste ca frumoasa Phyllis, dupa ce a murit de amaraciune, fiind parasita de catre iubitul sau, Demophon, fiul lui Teseu, a fost transformata de catre zei intr-un migdal. Dar, cand iubitul sau s-a reintors, gasind in locul iubitei lui un pom desfrunzit si fara rod, l-a cuprins in brate si sute de flori minunate s-au deschis, ca un simbol al dragostei care traieste si dupa moarte.
Migdalul, pe numele lui stiintific Amygdalus communis, face parte din familia Prunae – Rosaceae, inrudit fiind cu prunul, ciresul si trandafirul. Este un copac sensibil la racirile bruste de temperatura, iubeste iernile blande si umede si verile fierbinti si uscate, placandu-i soarele direct… Aceste lucruri limiteaza, intr-adevar, foarte mult arealul optim de dezvoltare al migdalului, chiar daca, cu anumite ingrijiri speciale, poate rodi chiar si la noi. Important de subliniat este insa faptul ca exista doua tipuri de migdal: unul dulce, cu flori roz, ale carui migdale sunt deosebit de apreciate pentru consum, si unul mai amar, cu flori mai albe si mai putin roz, care are un excelent efect terapeutic, dar migdalele acestuia nu pot fi consumate in cantitati mari, deoarece in cantitati mari pot sa fie chiar toxice.
Mai trebuie sa spunem ca migdalele erau deosebit de apreciate inca din antichitate in bazinul Marii Mediterane, fiind printre cele mai iubite oleaginoase. Trebuie sa spunem ca beneficiile consumului de migdale sunt apreciate astazi in intreaga lume, ele fiind folosite intr-o serie intreaga de preparate, dar putand fi consumate si ca atare, ca o gustare sanatoasa. Nu trebuie sa uitam nici de laptele de migdale, nici de faina de migdale, care sunt utilizate intr-o serie intreaga de preparate. Mai mult, migdalele se folosesc si in cosmetice, in diferite lotiuni de corp si in diferite creme, care sunt foarte bune pentru sanatatea tenului nostru si pentru sanatatea pielii noastre in general. Mai trebuie sa spunem ca migdalele sunt indicate si pentru mentinerea greutatii, pentru ca ele reduc rapid foamea. Asadar, sunt o gustare excelenta intre mese.
Dar, pe langa faptul ca migdalele pot sa reprezinte o gustare extrem de sanatoasa, ele pot fi folosite si, dupa cum spuneam, in tot felul de preparate. Pot fi incluse in dulciuri, pot fi folosite deasupra inghetatei sau deasupra difertelor deserturi, fiind prezente in foarte multe tipuri de biscuiti, de prajituri, de fursecuri si cate si mai cate dulciuri, care mai de care mai apetisante. Migdalele pot sa reprezinte si o sursa de unt de migdale, care poate sa fie o varianta pentru untul de arahide, la care multa lume poate sa aiba anumite probleme. Nu trebuie uitat nici uleiul de migdale, care este, la randul lui, important intr-o bucatarie sanatoasa. De asemenea, laptele de migdale poate sa fie una dintre cele mai bune bauturi racoritoare pe timp de vara.
Important este insa ca astazi migdalele sunt apreciate peste tot in lume, datorita prezentei fibrelor alimentare, antioxidantilor, vitaminelor, oligo-mineralelor pe care le contin. Ele furnizeaza o gama intreaga de nutrienti si compusi chimici care in mod normal lipsesc din alimentatia noastra. Iata de ce este atat de important sa ne imbogatim alimentatia cu migdale si cu miere de migdale!
Migdalele se remarca prin continutul de acizi grasi mono-nesaturati, care ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun. Iar continutul de vitamina E din migdale (dupa cum stim, vitamina E este un puternic antioxidant) este esential pentru mentinerea sanatatii membranelor celulare si pentru protejarea pielii impotriva actiunii radicalilor liberi. Nu trebuie sa uitam nici continutul de vitamina A si de vitamina C, dar si grupul de vitamine B, continute, toate, in migdale. Nu de mai mica importanta este continutul de fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, mangan si calciu – toate fac foarte bine sanatatii noastre, pentru ca corpul nostru le asimileaza foarte usor. De asemenea, o importanta speciala o are si continutul enzimatic. Datorita compozitiei chimice complexe, a continutului bogat in nutrienti, migdalele au un efect tonic si remineralizant remarcabil. Ele sunt recomandate cu succes atat in cazul convalescentei, a imunitatii scazute, a asteniei fizice si intelectuale, in afectiuni nervoase, cat si in cazul demineralizarii, inclusiv in cazul unor probleme osoase. Trebuie sa spunem ca migdalele pot fi consummate si de catre diabetici; bineinteles, in anumite limite (de fapt, asa cum trebuie sa facem toti).
Medicii arabi si invatatii antichitatii au recomandat migdalele in multe afectiuni, acestea fiind, de fapt, utilizate si in medicina populara, in diferite afectiuni, dar mai ales in ulcerul gastric si al diferitelor gastrite hiperacide. Pentru ca migdalele se pare ca actioneaza in primul rand datorita uleiului gras, care formeaza o pelicula de protectie pe peretele stomacului, astfel ca arsurile gastrice se reduc simtitor. In plus, migdalele stimuleaza si peristaltismul intestinal, sunt usor laxative si sunt folosite si in cazul colitelor de fermentatie.
Una dintre principalele binefaceri ale migdalelor priveste suportul lor pentru prevenirea bolilor circulatorii si a bolilor de inima. Astfel, acizii grasi mononesaturati, antioxidantii, compusii vegetali prezenti in migdale sprijina sanatatea inimii, combat factorii favorizanti ai bolilor de inima, ajuta la imbunatatirea sanatatii arterelor si la reducerea inflamatiilor. In plus, studiile au aratat ca migdalele contribuie, dupa cum spuneam, la reducerea colesterolului rau si la mentinerea unui nivel corect al presiunii arteriale, fiind, astfel, indicate persoanelor care au colesterolul marit si al celor care au mici probleme cu tensiunea. Pentru ca se pare ca migdalele previn formarea placii de pe peretii arterelor si ne protejeaza, astfel, de efectele periculoase ale acesteui fenomen.
Nu mai putin important este modul in care migdalele sprijina functionarea sanatoasa a creierului, ele fiind considerate unul dintre alimentele cele mai bune pentru creier, si asta datorita continutului lor cu totul si cu totul de exceptie.
Dar, pe langa faptul ca migdalele sunt foarte bune pentru sanatatea noastra, ele sunt foarte bune si pentru frumusetea noastra! Asa cum spuneam, migdalele sunt deosebit de apreciate si in cosmetica, datorita actiunii lor tonice si emoliente, fiind introduse in tot felul de creme impotriva arsurilor, impotriva crapaturilor pielii sau a diferitelor eczeme. Ele ne pot ajuta pielea sa fie mai hidratata si mai catifela!
Pe langa migdale, ne putem bucura si de mierea de migdal. Mierea de migdal este, probabil, cel mai pretios produs al migdalului. Este realizata, bineinteles, cu ajutorul harnicelor albine, care isi aduc propria lor contributie la innobilarea atat de valorosului polen preluat din frumoasele flori de migdal. Astfel, mierea de migdal, cu gustul ei inconfundabil si atat de placut, reprezinta un sprijin pentru digestie si in general pentru sanatatea noastra. Chiar daca in Romania nu avem clima propice pentru plantatii de migdali, nu avem cum sa producem acest tip de miere, noi ne putem bucura, totusi, de o miere de migdal de cea mai buna calitate, importata tocmai din Spania. Este o miere care satisface cele mai exigente standarde, cu care, de altfel, Apidava deja ne-a obisnuit. Pentru ca Apidava este partenerul de nadejde al celor care stiu sa aprecieze adevarata miere de calitate, care ne aduce sanatate, energie… si sa nu uitam nici de bucuria de a savura fara grija, cu incredere, o miere de calitate!
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, avem si un concurs. Concursul se desfasoara pe pagina de Facebook Cecilia Caragea. Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un borcan de miere de migdal de la Apidava. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru! Ca de obicei, va invitam sa inserati un comentariu la prezenta postare. Acesta este: „Mierea de migdal de la Apidava”. Peste trei zile de la prezenta postare (14 mai 2018) vom realiza extragerea la sorti in care ii vom desemna pe cei cinci castigatori. Fiecare va primi, dupa cum spuneam, un borcan de miere de migdal de la Apidava. Noi va dorim sanatate si va invitam, de fapt, sa descoperiti intreaga gama de specialitati de miere de la Apidava!