Din Cetatea Albinelor APIDAVA – Mierea de mana Apidava
2Din cetatea albinelor APIDAVA – Mierea de mana Apidava
Proiect susținut de APIDAVA.
Realizator: Cecilia Caragea.
Dragii nostri, astazi, in Cetatea Albinelor Apidava, am hotarat sa va prezentam un produs cu totul si cu totul de exceptie. Este vorba de mierea de mana. Este o miere inchisa la culoare, aproape neagra. Are nuante verzui sau rosiatice si un gust pronuntat, usor amarui. Este vorba, de fapt, de singura miere ce nu contine polen, aceasta fiind o miere extraflorala. Este un produs rar, extrem de sanatos, care se obtine cu eforturi mari si cu costuri crescute fata de celelalte sortimente de miere. Obtinerea lui, asa cum spuneam, comporta dificultati sporite in ingrijirea stupilor, deoarece albinele care sunt duse la munte mor mai repede, din cauza efortului, iar fagurii nu mai pot fi folositi pentru producerea altor sortimente de miere. Aceste eforturi deosebite sunt insa justificate prin faptul ca mierea de mana este deosebit de sanatoasa. Are foarte multe proprietati speciale, pe care le are doar ea, fiind ideala si pentru tratarea anemiilor, racelilor, afectiunilor cailor respiratorii si ale stomacului.
Trebuie stiut ca plantele mai produc nectar nu doar in zona florala, ci si in zona mugurilor, a frunzelor si a scoartei. Iar albinele, preluand acest nectar, dupa cum spuneam, nu din flori, il transforma in ceea ce se mai numeste si miere vegetala. Aceasta miere vegetala provine, asadar, din seva unor plante. De altfel, fiecare a observat, cu siguranta, mai ales la conifere, rasina, acel suc dulce, lipicios pe care arborii il secreta din belsug. Exista insa si anumite insecte, din familia afidelor, care preiau substante de pe partile extraflorale ale plantelor, elimina zaharuri pe care nu le pot prelucra si care sunt preluate de albine pentru a prelucra mierea de mana.
Iata, pe scurt, cum este produsa aceasta miere de mana! Ea este realizata de albine din sevele pe care le gasesc, asadar, pe diferiti arbori, precum bradul, molidul, frasinul, artarul, fagul sau stejarul. Din acest motiv, ea mai este cunoscuta si sub numele de miere de padure. Pentru a o obtine, apicultorii isi deplaseaza stupii in zonele de padure. Astfel, atunci cand mierea este 100% de mana, ea nu contine deloc polen.
In functie de arborii vizitati de albine, mierea de mana poate avea si o usoara tenta amaruie, care ii confera un gust deosebit, dulce-amarui. Datorita unui continut bogat de glucoza, ea poate cristaliza foarte usor. Inca o data, asadar, daca gasiti pe rafturile magazinelor miere de mana cristalizata, puteti sa o cumparati cu incredere! Este, de asemenea, important de stiut ca, spre deosebire de mierea florala, mierea de mana este mai rezistenta la temperaturi marite si este foarte buna pentru a ne indulci ceaiul sau cafeaua.
Dar iata ce este cel mai important: faptul ca mierea de mana se diferentiaza de celelate tipuri de miere printr-un continut foarte bogat in proteine si aminoacizi, uleiuri esentiale, acizi organici, enzime, vitamina C, vitamina P, dar si complexul de vitamine B si are un continut de pana la 20 de ori mai mare in minerale decat orice alt sortiment de miere. Contine, asadar, mult calciu, magneziu, fier, dar si potasiu, fosfor, seleniu… Mierea de mana contine peste 400 de substante diferite, din care nu lipsesc flavonoidele, polifenolii, rasinile, substantele antibacteriene, antiinflamatorii, imunomodulatoare, antioxidante, depurative si cicatrizante. Mierea de mana este folosita in tratarea rahitismului si spasmofiliei, impotriva afectiunilor articulare si osteoporozei, dar si in afectiuni dermatologice, inflamatorii si ale sistemului imunitar.
Mierea de mana se distinge si prin faptul ca aceste elemente sunt asimilate mult mai usor decat din alte surse. Merita, asadar, sa luam in considerare mierea de mana pentru sanatatea noastra. Dar nu numai! Am putea chiar sa facem din mierea de mana un produs national, care sa ne reprezinte brandul de tara, asa cum au facut neozeelandezii cu mierea de manuka.
Mierea de mana este indicat sa fie consumata mai ales de catre copii, de catre persoanele anemice, de catre cele aflate in convalescenta. Dupa cum spuneam, are proprietati cu totul si cu totul deosebite. Este energizanta, revitalizanta si este recomandata si sportivilor si persoanelor active. Este o miere care favorizeaza, in plus, si eliminarea toxinelor din corp. Spre diferenta de alte sortimente de miere, are proprietati laxative mult mai puternice si tocmai de aceea este indicata si celor care se confrunta cu atat de neplacuta constipatie.
In sezonul rece, este deosebit de utila in combaterea racelilor si, in general, in sustinerea celor ce sufera de avitaminoza sau prezinta un sistem imunitar slabit. De asemenea, mierea de mana este recomandata si in cazul unor afectiuni dermatologice, in cazul unor rani sau afectiuni ale pielii. Ea stimuleaza refacerea epiteliilor si prezinta o importanta functie cicatrizanta.
Astfel, mierea de mana, chiar daca este mai scumpa din cauza efortului si costurilor suplimentare de productie, se distinge in primul rand prin aportul de exceptie pe care il prezinta pentru sanatatea noastra. Iar, daca o vom gusta, cu siguranta ne vom indragosti de gustul ei inconfundabil. Evident, si in cazul mierii de mana, la fel ca in cazul altor sortimente de miere, este esential sa ne asiguram ca o cumparam de la producatori de incredere, precum este Apidava. Atunci avem siguranta ca vom achizitiona o miere adevarata, o miere nefalsificata, o miere care face bine sanatatii noastre. Este ceea ce trebuie sa facem: sa alegem un producator de incredere daca nu vrem sa avem surprize neplacute. Bineinteles, in acest fel de putem bucura de o miere de cea mai buna calitate, verificata cu atentie, asa cum verifica Apidava mierea pe care o comercializeaza si pe care ne-o ofera cu drag, cu incredere, cu respect!
CONCURS
Asa cum v-am obisnuit, avem si un concurs! Concursul se desfasoara pe pagina de Facebook Cecilia Caragea. Cinci dintre dumneavoastra se vor putea bucura de cate un borcan de miere de mana Roua Florilor de la Apidava. Iata ce trebuie sa faceti pentru a participa la concursul nostru! Va invitam ca la prezentul material video sa inserati un comentariu cu textul „Mierea de mana Roua Florilor de la Apidava” si peste trei zile (in data de 1 februarie 2018) veti participa la extragerea la sorti. Ii vom extrage atunci pe cei cinci castigatori, care se vor bucura de o miere cu totul si cu totul de exceptie. Sanatate si succes!
Eu stiam ca aceasta miere e produsa de albine pe timpul scetei cand nu au flori in zona si totusi o produc pentru consum propriu in iarna ce va veni!
,,Mierea de mana Roua Florilor de la Apidava”
M-as bucura enorm sa pot avea privilegiul de a ,,gusta” din beneficiile la superlativ ale mierii de mana de la Apidava, care constituie o adevarata comoara pentru sanatatea corpului si spiritului uman Mi-ar fi de un real ajutor in afectiunile articulare de care sufar si in general o contributie serioasa la sustinerea sistemului imunitar.