Dialoguri pentru Sanatate – Beneficiile apicolelor romanesti
0Beneficiile apicolelor romanesti
Invitata: Doamna dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific la Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta comisiei stiintifice din cadrul organizatiei mondiale Apimondia.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumim companiei APIDAVA (www.apidava.ro) pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Cu totii apreciem apicolele, mai ales apicolele noastre, romanesti, pentru ca le cunoastem din copilarie si stim cat de mult ne-au ajutat. Dar haideti sa aflam care sunt beneficiile apicolelor pentru sanatate si pentru frumusete in opinia doamnei doctor Cristina Mateescu, cercetator stiintific la Institutul de Bioresurse Alimentare si, in acelasi timp, presedinta comisiei stiintifice a organizatiei mondiale Apimondia!
Iata, inainte de toate, care ar fi, in viziunea doamnei dr. Cristina Mateescu, produsul apicol extrem de eficient care ar merita sa fie cunoscut pe scara mult mai larga pentru actiunea sa extraordinara!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific la Institutul de Bioresurse Alimentare: Din punctul de vedere al actiunii terapeutice reale (desi, din pacate, nu se recunoaste inca… si tocmai asta este misiunea comisiei mele, sa incercam sa promovam prin studii stiintifice clare aceste adevaruri, care sunt adevaruri medicale!), as pune propolisul pe primul loc. Pentru ca este o speranta pentru tot ceea ce poate sa insemne sistemul imunitar, modularea sistemului imunitar, deci vezi si alergii, vezi si persoane care au sistemul depresat… terapia cancerului, deci actiune antitumorala… Sa nu mai vorbim de actiunea in sine – antivirala, antibacteriana, antifungica, pentru care albinele il si recolteaza, sa-si apere stupul de infectii… Aici imi place sa fac o comparatie: sa ne gandim la un stup care are vreo 5 kilograme de albine, adica vreo 50.000 de indivizi, si sa facem comparatia cu un orasel care ar avea 50.000 de locuitori, in care nu am avea niciun fel de mijloc de curatenie, de igiena. Va dati seama ce molima ar fi acolo! Exact acelasi lucru s-ar intampla intr-un stup si ar exista o mortalitate ingrozitoare daca n-ar exista propolisul, cu care albinele, practic, „matura” si acopera cu o pelicula fina tot – peretii stupului, peretii fagurelui… Inclusiv acolo unde matca depune oul, pentru o noua generatie de albine, este „vopsit” cu propolis!
Exista din ce in ce mai multe studii, multe dintre ele inca in desfasurare, dar ale caror rezultate preliminare sunt extrem de imbucuratoare, chiar si in privinta unor afectiuni grave. In acest sens, se remarca in special studiile despre veninul de albine!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific la Institutul de Bioresurse Alimentare: Exista un curent foarte puternic in Statele Unite, unde se trateaza scleroza multipla (sau scleroza in placi). Chiar la noi in tara sunt medici care au obtinut competenta in apifitoaromaterapie si care practica acest lucru cu rezultate foarte bune. Este vorba de un rezultat cu totul si cu totul coplesitor: remielinizarea tecii de mielina, care este afectata in conditiile de scleroza in placi sau de leuconevraxita. Sigur ca tratamentul este complex, presupune si asocierea unor alte terapii naturale, e vorba de fitoterapie, chiar si de aromaterapie… Si totul tine, pana la urma, si de pacient, cat de mult se tine de acest tip de tratament.
Dar, dincolo de propolis si veninul de albine, toate apicolele sunt benefice pentru sanatatea noastra, mai ales daca le consumam regulat!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific la Institutul de Bioresurse Alimentare: Propolisul nu-l putem defini ca aliment! Este limpede! Nu are valoare nutritiva, pentru ca nu poate avea valoare nutritiva. Veninul de albine, de asemenea. Deci ele merg foarte bine pe ideea de medicament. Celelalte se consuma, deci se consuma miere, se consuma laptisor de matca (deci se mananca), se consuma polen sau pastura… As defini polenul si pastura ca niste superalimente. Laptisorul de matca, ca pe un gel proteic foarte concentrat, cu multe componente benefice. Pentru ca si el, la randul lui, poate contribui, in asociere cu celelalte produse ale stupului, in dieta unor bolnavi – chiar in cazul bolnavilor de cancer, dar in stadiile incipiente, pentru ca compozitia ….. nu ar permite acest lucru. Deci trebuie foarte mare atentie si, sub supravegherea unui specialist, sa se faca astfel de tratamente.
Si, bineinteles, mierea, consumata zilnic, ne imbunatateste starea generala, ne intareste imunitatea, ne ajuta digestia, ne da energie!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific la Institutul de Bioresurse Alimentare: Ideea este sa o folosim… sa fie cat mai putin procesata, sa cunoastem o sursa la care sa fim siguri ca se respecta conditiile de igiena pentru producerea ei, pentru ca este, iarasi, un lucru foarte important… Suntem inconjurati de tot felul de amenintari…