Din cetatea albinelor APIDAVA – Binefacerile mierii de albine
0Din cetatea albinelor APIDAVA – Binefacerile mierii de albine
Proiect susținut de APIDAVA.
Realizator: Cecilia Caragea.
Despre mierea de albine si beneficiile ei s-au scris biblioteci intregi si se vor mai scrie, pentru ca mierea continua sa ne uimeasca si cercetatorii continua sa-i descopere noi valente!
Se spune despre Alexandru cel Mare ca ar fi fost inmormantat impreuna cu o serie de recipiente pline cu miere. Iar vechii egipteni obisnuiau sa foloseasca mierea ca metoda principala de imbalsamare. Despre primul stup pastrat intact, aflat in Israel, se crede ca dateaza de mai bine de 3.000 de ani, iar mierea cea mai veche a fost gasita undeva in Georgia si se presupune ca are in jur de 5.000 de ani.
E greu de spus cand au descoperit oamenii mierea, insa picturi rupestre vechi de 9.000 de ani, descoperite in Spania, infatiseaza oameni care cresc albine. Dar albinele au trait cu mult timp inaintea omului, caci au fost gasite fosile de albine vechi de milioane de ani, iar Homo Sapiens are doar vreo 50.000 de ani. In orice caz, proprietatile de exceptie ale mierii si nenumaratele moduri in care ea poate folosi omului i-au dat acesteia un loc de seama in istoria omenirii si este clar ca ea a fost primul indulcitor folosit de om. La fel cum putem afirma ca mierea este un elixir folosit inca de la nasterea omenirii.
Fabricata de albine din nectarul florilor, imbogatita cu substante proprii si prelucrata de acestea, mierea este depusa in faguri, reprezentand principalul produs al stupului. Si nu este atat de important ca mierea de albine a reprezentat primul indulcitor folosit de om cat faptul ca, fara indoiala, a ramas si astazi cel mai sanatos.
Majoritatea popoarelor au cunoscut-o inca din antichitate si au folosit-o atat drept hrana si in scopuri terapeutice, cat si ritualice. Considerata hrana zeilor, vechii greci vedeau in ea un elixir al tineretii. Era consumata de participantii la jocurile olimpice, iar egiptenii o foloseau in tratamente cosmetice si ca medicament.
In Vechiul Testament, atunci cand il scoate din sclavie, din Egipt, Dumnezeu promite poporului evreu ca ii va da o tara in care curge lapte si miere: Taramul Fagaduintei. Laptele si mierea sunt mentionate de zeci de ori in Scripturi, fiind simboluri ale bunastarii, bogatiei, ale unei vieti indestulate…
Deoarece oamenii au considerat ca albinele sunt magice si au puteri speciale, ele au fost folosite adeseori ca embleme. Albina a fost semnul faraonilor din Egiptul de Jos, in timpul Primei Dinastii (3200 i.H.). In secolul al III-lea i.H., albina aparea pe monedele din orasul grecesc Efes. De asemenea, albina era simbolul zeitei grecesti Artemis si semnul lui Eros (Cupidon). Papa Urban al VII-lea a pus albinele pe emblema sa. Si… stiati ca si steagul lui Napoleon avea pe el un rand de albine in zbor, iar roba sa era brodata cu albine?!
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au cunoscut efectele benefice ale mierii asupra sanatatii. Insa nu doar egiptenii, evreii, grecii sau romanii stiau de importanta albinelor, ci si stramosii nostri, dacii. Istoricii vremii relateaza ca pe taramurile din nordul Dunarii existau multe prisaci si oameni priceputi in a le administra. Dulce ca mierea sau tara in care curge lapte si miere sunt expresii binecunoscute.
Datorita faptului ca este un produs de-a dreptul miraculos, mierea a fost dintotdeauna asociata cu divinitatea, cu zeii, cu o lume a bunastarii, cu raiul… Se spune chiar ca Zeus a transformat o nimfa in albina pentru ca ea sa ii produca mierea si alte produse apicole pe care si le dorea cu ardoare, in special propolisul, de care vom vorbi cu siguranta in seria de emisiuni online Din cetatea albinelor APIDAVA.
Cunoscuta si apreciata inca din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale terapeutice, mierea a facut, de-a lungul anilor, obiectul a numeroase studii, omenirea incercand neincetat sa analizeze cat mai bine acest elixir dulce si miraculos. Fiecare analiza si studiu efectuate au dus la descoperirea a noi factori activi esentiali pentru sanatatea noastra.
Datorita actiunii antibacteriale, antimicrobiene si antiinflamatoare, mierea este folosita in tratarea a numeroase afectiuni, fiind eficienta si in stimularea sistemului imunitar, a cresterii energiei generale… In plus, are un gust atat de bun! Cu aceste calitati, nu e de mirare ca mierea este iubita de cand lumea, de toate popoarele, atat de oamenii simpli, cat si de marile personalitati.
De ce este ea atat de iubita? Ei bine, vechii egipteni o foloseau ca dezinfectant al ranilor, iar despre profetul Mohamed se spune ca lauda mierea ca fiind un adevarat medicament, atat pentru trup, cat si pentru suflet.
Mierea are proprietati de exceptie, dar de care ne putem bucura numai daca mierea este autentica, cumparata de la producatori cu experienta si daca se respecta conditiile de pastrare si de consum. De aceea, va sugeram sa o cumparati doar din surse autorizate si in care aveti incredere, asa cum este Apidava, cetatea albinelor din inima Transilvaniei!
Dar ce tip de miere sa alegem?! Avem miere poliflora, dar si diferite tipuri de miere monoflora. Va puteti intreba cum putem determina albinele sa aleaga un singur tip de floare. E foarte simplu: plasand stupii intr-o zona cu o vegetatie monoflorala. Albinele vor aduna polenul de la florile din prima vecinatate a stupului. Ele au descoperit eficienta muncii cu mult inaintea noastra si nu zboara inutil spre flori mai indepartate!
Mierea monoflorala preia pricipiile active si, cu aceasta, si calitatile terapeutice ale florilor vizitate. In cazul mierii monoflore, calitatile acelei plante vor actiona mult mai puternic in cadrul acelui tip de miere, astfel ca mierea monoflorala este in general dedicata acelor afectiuni la care era recomandata si planta respectiva. La fel gustul, aroma acestui tip de miere va avea un specific aparte. Dar, atata timp cat cautam o miere cu un gust echilibrat si cu capacitatea de a ne sustine organismul in ansamblul lui, este recomandata mierea poliflora, care imbina in mod benefic proprietatile tuturor florilor vizitate de minunatele albine. Mierea poliflora este un aliment complet, poate cel mai complet aliment natural din cate exista. Ea are, in general, o culoare galben-rosiatica si consistenta fluida, vascoasa sau cristalizata. Chiar si cand cristalizeaza, ea isi pastreaza
toate proprietatile.
Evident, si mierea poliflora poate varia, atat din punct de vedere al culorii, consistentei, gustului, cat si al compozitiei, in functie de regiune si de anotimp, flora fiind si ea diferita primavara fata de toamna, la deal fata de ses. Important este ca zona sa nu fie poluata, iar apicultorul sa fie de incredere, astfel incat sa putem fi convinsi ca ne vom bucura de o miere de calitate si nu vom primi una contrafacuta!
In acest sens, trebuie stiut ca mierea naturala este normal sa cristalizeze. Prin aceasta, ea nu-si pierde nimic din calitatile terapeutice, nici din gust sau aroma. Cat de repede cristalizeaza depinde de raportul dintre concentratia de fructoza, in general 30-44%, si cea de glucoza, 25-40%. Iar acest raport poate varia in mod natural in limite foarte mari, astfel ca viteza de cristalizare a mierii variaza si ea foarte mult.
Atentie insa foarte mare la temperatura la care incalzim mierea, fie atunci cand vrem sa o facem iarasi fluida, dupa ce ea a cristalizat, fie atunci cand o adaugam in ceai, cafea sau lapte, pentru ca la temperaturi mai mari de 40 – 45 de grade Celsius ea isi pierde din proprietatile terapeutice.
Cumparand mierea poliflora de la Apidava, cetatea albinelor din inima Transilvaniei, avem garantia unui produs de cea mai buna calitate!
V-o recomand cu drag!
CONCURS!
Si avem cu un concurs – 5 dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un borcan de miere poliflora ROUA FLORILOR de la APIDAVA. Concursul se desfasoara pe pagina de Facebook Cecilia Caragea. Va invitam sa inserati la postarea cu acest material video un comentariu cu textul „Mierea Roua Florilor de la APIDAVA”.
Peste 3 zile (in 24 noiembrie 2017) vom extrage la sorti castigatorii, care vor primi fiecare cate un borcan de miere Roua Florilor de la APIDAVA!